top of page

Verrassende smaken

Review from Over de Tong

De eigenaar heeft zijn roots in Montenegro, de bediening is van Griekse, Italiaanse, Britse en Franse komaf terwijl de keukenchef een Bosnische achtergrond heeft.


Welkom bij Zuid Noord’ in de Kleine Houtstraat. Is het een wijnbar, een restaurant of allebei?

Het restaurant, op de plek van het opgeheven restaurant Aangenaam, heeft een minimalistische uitstraling met behoud van sfeer.


We zijn te gast in de verwezenlijking van een droom. Van Pavle Jovanovic om precies te zijn. Filosoof van origine, die als senior consultant een carrière in de VS opbouwde, naar Nederland verhuisde en nu in Haarlem een doorstart in de horeca maakt.


Zijn passie: relatief onbekende en ondergewaardeerde wijnen uit het zuiden, in het noorden onder de aandacht brengen. Vergezeld van aanlokkelijke spijzen. Nou eens niet gedomineerd door Frankrijk of Spanje, maar vooral beïnvloed door Zuid-Europese landen als Kroatië, Servië en Slovenië en ook een vleug Italië.


Hier serveert en verkoopt Pavle zo’n 30 soorten natuurwijnen, afkomstig van zorgvuldig gekozen wijngaarden in Kroatië en Slovenië.

Vanwege de aangepaste coronasluitingstijd, hebben we een vroege tafel gereserveerd. We krijgen een hartelijk onthaal en een toelichting op de Engelstalige menukaart. In het Engels want het personeel vertoeft nog maar kort in Nederland.


Dynamisch

De keuken biedt flink wat kleine hapjes, die in combinatie met de natuurwijnen ’s middags kunnen worden genuttigd.


Zoals burrata met gedroogde tomaatjes, pistachenoten, olijven tapenade en ’pane carasau’, flinterdun Sardijns brood. Voor liefhebbers van fijne Slavische vleeswaren is er Sloveense charcuterie en van dichterbij: kaas- en garnalenkroketjes van Holtkamp.


In de avonduren worden substantiëlere gerechten van uiteenlopende aard bereid. Steak tartaar met bacon-mayonaise, geroosterd varkensvlees met mosterdsaus, bavette met aardappelpuree of klassieke tagliatelle con ragù, pasta met vleessaus die urenlang heeft geprutteld.


De menukaart is ’dynamisch’ hetgeen betekent dat het aanbod regelmatig wisselt. We zwichten voor de ’grand charcuterie’. Gedroogde rauwe ham-variaties, pittige worst, rillette van eend en varken, truffelkaas, zachte geitenkaas en oude Hollandse. Charcuterie en kaas zijn van hoge kwaliteit. Het perfecte stokbrood doet Frans aan. Glansrijke eerste ronde.


Snel

Waren we zojuist alleen, nu tellen we bijna 30 gasten die zich over de verschillende tafels hebben verdeeld. Zuid Noord is in korte tijd uitgegroeid tot hotspot. Als we opgelucht bedenken dat we net voor de meute uit hebben besteld, komt onze serveerster de warme hoofdgerechten uitserveren. Oeps, dat is wel heel erg snel. We zijn pas halverwege het voorgerecht. Pasta en vis gaan weer terug naar de keuken.


Een klein kwartiertje later arriveren de hoofdschotels opnieuw. Drie filets van roodbaars, lichtbruin gebakken, met paksoi en kerriesaus waarbij ook fijngesneden sjalot, paprika, peterselie. Een behoorlijke struik paksoi met bite. De milde kerrie is een welkome smaak-maker bij deze nogal neutrale groente. Het geheel: origineel bedacht, op smaak en voor 17 euro gewoon keigoed.


De ’gnocchi tartuffata’ wordt begeleid door een roomsaus waaraan stukjes Dalmatische prosciutto zijn toegevoegd. Bovenop wat rucola en royale Parmezaan. De gnoccikussens doen zo zacht aan dat ze bijkans in de mond uiteenvallen. Zou de chef ze even hebben opgewarmd? Ook hier geldt: volle smaak, met voldoende truffeltonen en een bijpassende zachte saus.


Tijdens het voorgerecht drinken we de Trapan Revolution Cuvée 2016. De goedkoopste rode die per glas wordt aangeboden.


Niet uit zuinigheid, maar omdat we hebben gelezen dat deze uit Zuid-Istrië afkomstige wijn vier druivensoorten bevat en dat het geheel veel meer is dan de som der delen. Robuust en inderdaad zeker geen confectiewijn. Smaakt naar meer.


Allure

We schakelen meteen door naar de desserts. Een indruk makende tiramisu en een fantastische vegan crème brûlée, bereid van rijstmelk, rozenwater, vanille en kardemom. We drinken er kruidige Italiaanse espresso bij.


Bij elkaar rekenen we zo’n 80 euro af en dat vinden we op zijn Hollands gezegd geen cent te veel.


Noord Zuid heeft drie maanden na de opening nog wel wat huiswerk te doen wat routing en organisatie betreft. Toch een hoge notering want de ambitieuze nieuwkomer heeft allure, smaken van spijs en wijn zijn verrassend en hier heerst een goede geest.bottom of page